Гръцкият президент Прокопис Павлопулос  изрази категорична позиция по спорния въпрос

...
Гръцкият президент Прокопис Павлопулос  изрази категорична позиция по спорния въпрос
Коментари Харесай

Гръцкият президент категорично отхвърли споразумение със Скопие за името, ако Македония е част от него

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос   изрази безапелационна позиция по противоречивия въпрос за името на Република Македония. По време на визитата си през днешния ден в град Козани президентът не остави подозрение, че единственият вероятен сюжет за съглашение със Скопие е конституционното име да не съдържа " Македония ".

Президентът Павлопулос съобщи:

Македония е една и тя е гръцка. Който подценява тази действителност,не единствено трансформира историята,но той самият подкопава пътя си към Европейския съюз.

Държавният глава на южната ни съседка акцентира, че е неприемливо с европейското законодателство една страна да има  териториални искания към друга.

Атина и Скопие активизираха договарянията на равнище министри на външните работи, което сътвори усещане, че е близо позволение на разногласието. Медиите тиражираха името " Вардарска Македония ", като най-вероятно, само че днешното изявление на президента отхвърля този вид. Гръцки депутати оферират даже да се организира референдум.

Заради разногласието за името Гърция блокира участието на Македония в НАТО и започване на договарянията за включване в Европейския съюз.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР